Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

ΨΩΜΙ(Α).....ΚΑΙ ΕΛΙΑ!!!

Σαν παιδί είχα το προνόμιο να έχω μητέρα μια γυναίκα που έφτιαχνε τα πάντα στο σπίτι
με τα χέρια της.. Βέβαια το ότι η μητέρα μου δεν βγήκε ποτέ από το σπίτι να δουλέψει
(εκτός από μια περίοδο  2-3 χρόνων όταν μεγάλωσα πια) βοηθούσε πολύ.
Θυμάμαι λοιπόν τον πατέρα μου να φέρνει μια σακούλα στάρι και την μαμά μου να
κάθεται στην αυλή και να το αλέθει με πετρόμυλο!!και να το περνάει ξανά και ξανά!
Να το μαζεύει με την χούφτα της με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια και να το ξαναρίχνει
μέσα στον μύλο. Και γω (μοναχοπαίδι γαρ) ναμαι δίπλα της, κολλημένη στα φουστάνια της.
Τον πατέρα μου δεν τον έβλεπα πολύ.. Οικοδόμος !!
Δούλευε από το πρωί μέχρι να πέσει ο ήλιος.Με την μάνα μου περνούσα όλη μου την μέρα. Εγώ,εκείνη και οι κατσαρόλες της!!
 ..Και πάω πίσω στον πετρόμυλο !Και μετά γινόταν το κοσκίνισμα!
Και η μεγάλη μου χαρά:Το πρώτο ψωμί!Το πρώτο ζύμωμα!!Το προζύμι από βραδύς.
Το ζυμάρι που φούσκωνε μετά μέσα στα ταψάκια. το στρογγυλοκούλουρο που έφτιαχνε
η μαμά μου ειδικά για μένα !..Και το ψήσιμο!!! Μύριζε όλη η γειτονιά!!!
Ποτέ δεν ξέχασα αυτήν την εμπειρία και ποτέ μέχρι τώρα δεν τόλμησα να κάνω ψωμί !!
Εκτός από καλαμποκόψωμο δεν έχω ασχοληθεί με το είδος! Από φόβο ??
Από σεβασμό στο μοσχομυριστό ψωμί της μάνας μου???Δεν ξέρω !
Αυτή είναι η πρώτη μου απόπειρα για ψωμί και μπορώ να πω ότι θα σας θυμίσει εποχές
που όλοι έχουμε ξεχάσει !!!

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 φακελάκι μαγιά
2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
μισό φλυτζάνι καλαμποκάλευρο
μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Μισή κουταλιά σούπας αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(όσο τραβήξει)
σουσάμι
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένες ελιές

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε
σε ένα μπώλ μισή κούπα χλιαρό νερό
με την μαγιά μας και λίγο αλεύρι.
Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι
να αποκτήσουμε πηχτό χυλό.
Εγώ το σκέπασα με μια κουβέρτα
και το άφησα όλη νύχτα.
Το επόμενο πρωί προσθέτουμε
το μπαίκιν πάουντερ...
 ..την ζάχαρη και το αλάτι...
..το υπόλοιπο χλιαρό  νερό .. 
.... το καλαμποκάλευρο... 
..και στο τέλος το αλεύρι.... 
.. όσο τραβήξει.... 
Δουλεύουμε με τα χέρια μας
μέχρι να έχουμε μια μαλακή
εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας
στους 180C.
Ρίχνουμε στο τέλος το λάδι και
ζυμώνουμε να το πιεί. 
Το αφήνουμε να ανεβεί για 1,1/2 ώρα
περίπου.
Όταν συμβεί αυτό χωρίζουμε το ζυμάρι
μας σε 2 μέρη.
Το ένα το βάζουμε σε καλά
λαδωμένη φόρμα(πάντα με ελαιόλαδο)..
Διαλέγουμε τις ελιές μας και
τις πλένουμε.
Εγώ έβαλα 2 είδη.
 Τις ξεκουκούτσιασα και τις ψιλόκοψα.
Τις λάδωσα ελαφρώς και τις πρόσθεσα
στο δεύτερο κομμάτι ζύμης να
ενσωματωθούν.
Έβαλα και το ζυμάρι Νο 2 σε φόρμα. 
Τα άφησα μισή ώρα να ανεβούν ξανά.
Τους έβαλα από πάνω σουσάμι. 
Τα έψησα  για 40-45 λεπτά.
Τα έβγαλα από τις φόρμες αμέσως
για να μην μου υγρανθούν και τα έβαλα
πάνω σε πετσέτα να κρυώσουν. 
Μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη μαζί
με τις ελιές!! 
 Τρώγονται εν ριπή οφθαλμού!!

ΩΣ  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ
(ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

7 σχόλια:

Betty's Cuisine είπε...

Πολύ ωραίο φαίνεται το ψωμάκι σου!
Μια ερώτηση μόνο: το μπέικιν γιατί το βάζεις;

Επίσης, αν θέλεις, δοκίμασε να προσθέσεις και λίγο αλεύρι ολικής, δίνει μεγάλη νοστιμιά!
Καλό Σαββατοκύριακο!

koykoycook είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
koykoycook είπε...

μπετυ ευχαριστω για τα καλα σου λογια !!την αρχικη συνταγη την πηρα απο την μητερα μου !!μονο που εκεινη δεν εβαζε αλευρι απο καλαμποκι για κιτρινο χρωμα αλλα αλευρι απο σταρι αλεσμενο απο την ιδια!!ετσι την ειχε γραψει και κεινη!!!δεν τολμησα να αλλαξω τα βασικα μονο τα καλαμποκαλευρο προσθεσα!!!
Την επομενη φορα να κανω ολικης!! πηρα αλευρι !!

Rea είπε...

Αχ τι ωραία συνταγή!!! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε.

mm_skg είπε...

Δεν υπαρχει καλυτερο πραγμα απο το φρεσκοψημενο ψωμακι, και οταν το εχεις φτιαξει με τα χερια σου, πως να το κανουμε, ειναι αλλιως! Προσωπικα δεν εχω βαλει ποτε baking στο ψωμι, αλλα ακουω συχνα οτι βαζουν, ιδιως οι πιο παλιες νοικοκυρες.

Ανώνυμος είπε...

Θα ηθελα να μαθω γιατι μου ξεκολαει η κορα ορισμενεs φορεs και με το καλαμποκαλευρο τριβει σχεδον μου σκορπισε το ψωμι οχι ομωs με αυτη την συνταγη,,,ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ειναι υπεροχο εναs φιλοs του ιστολογιου ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Η ερωτηση το μπεικιν γιατι το βαζειs δεν απαντηθηκε

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!