Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ!!


Για πολλούς είναι ο καλύτερος, ο πιο νόστιμος τρόπος για να γευτεί κανείς τους χοχλιούς. Η λέξη «μπουμπουριστοί» προέρχεται από μια άλλη λέξη του κρητικού λεξιλογίου το «αμπούμπουρα» που σημαίνει με τη μούρη προς τα κάτω.
«Θέτει αμπούμπουρα» λέμε για όποιον κοιμάται μπρούμυτα, και υπάρχει και η έκφραση «πήγαινε μωρέ να πα θέσεις αμπούμπουρα» δηλαδή πήγαινε να κρυφτείς.

Ο κλασικός τρόπος για να φτιάξει κανείς μπουμπουριστούς χοχλιούς, είναι αφού τους πλύνει καλά καλά να τους βάλει αμπούμπουρα σε τηγάνι που ο πάτος του είναι πασπαλισμένος με μπόλικο αλάτι ζωντανούς (έτσι η θερμοκρασία τους ανάγκαζε να τραβηχτούν μέσα στο κέλευφος τραβώντας και το αλάτι), και αφού στεγνώσουν τα υγρά τους να βάλει λάδι, να τους τηγανίσει για λίγο και να τους σβήσει με ξίδι.
Πηγή:http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/03/blog-post_18.html
H συνταγή είναι από το blog : Κρήτη: Γαστρονομικός περίπλους/Παραδοσιακές & σύγχρονες συνταγές της Κρήτης. Εμείς απλά την ακολουθήσαμε...
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ


30-35 χοντροί χοχλιοί
Αλάτι

1/2 κούπας ελαιόλαδο

1 μικρό ποτηράκι άσπρο ξύδι 
2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο( αρισμαρί)






Πάντα μου άρεσαν τα σαλιγκάρια .. Όταν ήμουν μικρή με την πρώτη βροχή έβγαιναν οι γονείς μου στο κτήμα μας στο κοκκάρι να τα μαζέψουν .
Η μητέρα μου είναι άριστη γνώστης των ποικιλιών που υπάρχουν στον Καρβούνη,
(χωματάδες με το άσπρο καβούκι , καλογριίτσες με μαύρο καβούκι, κρητικάκια).
Τα μαζεύει και τα βάζει σε δοχείο με αλεύρι για 2-3 μέρες να φάνε και να < καθαρίσουν >.
Τα αφήνει άλλες 2-3 μέρες < νηστικά > για να καθαρίσουν εντελώς.
Μετά τα πλένει ξανά και ξανά για να φύγουν τα σάλια τους .. 
Τα βράζει και κάθε φορά χύνει το ζουμί τους μέχρι το νερό να βγαίνει άσπρο
(στην αρχή βγαίνει πράσινο).. 
Τα βάζει σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν .Και μετά μαγειρεύει τα μισά και τα υπόλοιπα  σε σακουλίτσα και
στον καταψύκτη .. Όταν χρειαστεί να τα μαγειρέψει τα βγάζει έξω να ξεπαγώσουν… 
Και στην κατσαρόλα.


  

Βάζουμε τους χοχλιούς  αμπούμπουρα σε τηγάνι που έχουμε πασπαλίσει με αλάτι . Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι . Μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν τους ανακατεύουμε και προσθέτουμε το λάδι.
















 

Τους τηγανίζουμε 5 λεπτά, και προσθέτουμε το δεντρολίβανο . Τους γυρίζουμε μια δυο φορές να αφήσει το άρωμά του στο λάδι και τους σβήνουμε με το ξύδι.











Τους σερβίρουμε ζεστούς.
Έφαγα μισή φρατζόλα ψωμί
να βουτάω στο λάδι τους..

Παρατηρήσεις:

1) Η ποσότητα του ξιδιού εννοείται ότι είναι θέμα γούστου, αλλά και θέμα οξύτητας του κρασιού. Αν είναι δυνατό βάζουμε λιγότερο. Το φαγητό σηκώνει αρκετό ξύδι και αλάτι. 

2) Δεν πρέπει να παρατηγανιστούν οι χοχλιοί γιατί ξεραίνονται και δεν βγαίνουν από το κέλυφός τους. Λέει χαρακτηριστικά η λαϊκή συμβουλή : «Ο χοχλιός ήκαμε "τσι", βγάλτονε από εκεί» Δηλαδή μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει πρέπει να βγει από τη φωτιά. Εγώ κι αυτό το θεωρώ υπερβολικό. Μην είναι και άψητοι! Η όλη διαδικασία από την ώρα που θα μπουν στο τηγάνι παίρνει 10-12 λεπτά.



Πηγή :Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους: Μπουμπουριστοί χοχλιοί http://cretangastronomy.blogspot.com/2011/03/blog-post_18.html#ixzz2Cl8tW3W8


ΩΣ  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ (ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!


(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!