Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΛΑΖΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ(LASAGNE AL FORNO)

ΦΗΜΙΣΜΕΝΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΠΙΑΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα φαγάκι που το ξέρουμε όλοι .
Η το έχουμε φάει κάπου η το έχουμε μαγειρέψει.
Τα λαζάνια φτιάχνονται  με πολλούς τρόπους :
με λαχανικά, με σπανάκι,με μανιτάρια κτλ. Όπως και αν τα φτιάχνετε αποτελεί ένα υπέροχο οικογενειακό η παρείστικο πιάτο .
Η συνταγή που θα δείτε  είναι η γνωστή και πλέον κλασσική με σάλτσα μπολονέζ
( σάλτσα με κιμά) και μπεσαμέλ.

H λέξη λαζάνια αναφέρεται στον συγκεκριμένο τύπο πάστας . Παραδοσιακά η ζύμη 
φτιαχνόταν στην Νότια Ιταλία με σιμιγδάλι και νερό και στις Βόρειες περιοχές 
( όπου το σιμιγδάλι δεν ήταν διαθέσιμο)με αλεύρι και αυγά.
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευση αυτού του πιάτου.
Η κύρια θεωρία είναι οτι τα λαζάνια προέρχονται απο το ελληνικό <λάγανον>ενα ίσο, 
επίπεδο φύλλο ζύμης κομμένο σε λωρίδες.Η λεξη χρησιμοποιείται ακόμα για να 
περιγράψει το επίπεδο χωρίς προζύμι  ψωμί τής καθαράς Δευτέρας την λαγάνα.

ΛΑΖΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ- ΥΛΙΚΑ
125 γρ φρεσκοτριμένη παρμεζάνα
500γρ λαζάνια έτοιμα που δεν χρειάζονται βράσιμο
Βούτυρο για να βουτυρώσουμε το ταψί μας και  την επιφάνεια του φαγητού

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΚΙΜΑ  :
 
Λίγο ηλιέλαιο
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
μισό  ποτήρι ημίγλυκο κρασί
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά τής σούπας ντοματοπελτέ 
2 ποτήρια περίπου νερό
αλάτι και πιπέρι
λίγη κανέλα ( προαιρετικά) 
Σε αντικολλητική κατσαρόλα ρίξτε το ηλιέλαιο  και προσθέστε  μέσα τον κιμά να σωταριστεί. Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα και προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σβήστε με το κρασί και περιμενετε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
Προσθέστε τα ντοματάκια και τον τοματοπολτό και ανακατέψτε . 
Προσθέστε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τον κιμά .
Ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι και προσθέστε την κανέλα ( ίσα ίσα μια πρέζα για να δώσει άρωμα). Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το να βράσει και να πιει τα υγρά του .
Μην τον αφήσετε να στεγνώσει εντελώς γιατί πρέπει τα λαζάνια σας να ψηθούν με τα υγρά του κιμά .
Ricetta delle lasagne al forno con vero ragout
ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΤΗΣ ΜΟΡΦΙΑΣ  :

Η συνταγή που θα σας δώσω είναι της μητέρας μου . 
Την χρησιμοποιώ χρόνια για κάθε είδους φαγητό που χρειάζεται μπεσαμέλ
( λαζάνια , παστίτσιο, μουσακά).
Την ίδια συνταγή  κάνει και η φίλη μου η Ρένα Χατζηδημητρίου.
Είμαστε και οι 2 φαν του κόρν φλάουερ και όχι του αλευριού.
Θεωρούμε  ότι η μπεσαμέλ έχει πιο καλή γεύση και καλύτερη υφή με κόρν φλάουερ 
παρά με αλεύρι.
Η ποσότητα είναι για ένα μέτριο ταψί.(προτιμήστε αντικολλητικό η πυρέξ).
ΥΛΙΚΑ
2,5 κιλά γάλα (μπορεί να χρειαστείτε και λίγο παραπάνω)
3 κουταλιές βούτυρο γεμάτες  (εγώ βάζω μινερβίνη με βούτυρο γάλακτος)
9 κουταλιές γεμάτες  κόρν φλάουερ (μάρκας Μαιζενα)
αλάτι- πιπέρι άσπρο
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο(περίπου μισό κεφάλι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι βάλτε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει .
Μόλις λιώσει ( όχι να κάψει) προσθέστε το κόρν φλάουερ και ανακατέψτε
 μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια άσπρη πηχτή κρέμα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και προσθέστε την 
κρέμα του κόρν φλάουερ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα η με σύρμα  συνεχώς 
 σε μέτρια  φωτιά. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
Η μπεσαμέλ θα αρχίσει να πήζει και να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της . 
Κατεβάστε την από την φωτιά και ανακατέψτε την να κρυώσει προτού προσθέσετε τα αυγά .
Σπάστε τα αυγά σε ένα μπώλ και χτυπήστε τα ελαφρώς . 
Προσθέστε το μείγμα των αυγών στην μπεσαμέλ και ανακατέψτε γρήγορα και δυνατά
 ( η κρέμα πρέπει να έχει κρυώσει αρκετά για να μην σας < καούν >τα αυγά σας ).
Στο τέλος τρίψτε το μοσχοκάρυδο και ρίξτε το στην σάλτσα σας.

TIPS: Αν η μπεσαμέλ σας σβολιάσει, κατεβάστε αμέσως από την φωτιά και 
προσθέστε κρύο γάλα η κρύο νερό η 2-3 παγάκια και ανακατέψτε δυνατά. 
Μπορείτε για να έχετε μια απαλή και ομοιογενή κρέμα αν  την περάσετε από λεπτό τρυπητό.
Αν η μπεσαμέλ σας σφίξει πολύ, προσθέστε γάλα για να την αραιώσετε .
Η κρέμα σας πρέπει να είναι ρευστή για να γίνει αφράτη όταν ψηθεί.

ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΛΑΖΑΝΙΑ
1. Bουτυρώστε  τό  σκεύος σας .
Ρίξτε λίγο μπεσαμέλ και στρώστε μια στρώση λαζάνια κόβοντας τα αν χρειαστεί 
ώστε να έρθουν ακριβώς να εφαρμόσουν στο σκεύος .
Στρώστε μια στρώση κιμά.Σε κάθε στρώση μην καλύπτετε όλη την επιφάνεια .
Ο κιμάς πρέπει να διαχέεται σποραδικά πάνω στα λαζάνια. 
Πασπαλίστε με λίγη παρμεζάνα.
2. Συνεχίστε με μπεσαμέλ -λαζάνια-κιμά-τυρί και ξανά μπεσαμέλ- λαζάνια-κιμά- τυρί.
Τρεις στρώσεις είναι αρκετές .Μην κάνετε παραπάνω . Αποκτούν υπερβολικό όγκο .

Τελειώστε με  λαζάνια - τυρί και κομματάκια βούτυρο απλωμένα σποραδικά 
 για να κάνουν  καλή κρούστα  .
3. Ψήστε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά. 
Μόλις  σχηματιστεί κρούστα  στην επιφάνεια είναι έτοιμα.

Σερβίρετε τα ζεστά συνοδεύοντας  με ένα καλό κόκκινο κρασί.

BUONA APETITO !!!


ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!


ΡΕΝΑ Κ.

2 σχόλια:

Rea είπε...

Καταπληκτικό φαγητό!!!

Είμαι και εγώ ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι η μπεσαμελ με το κορν φλαουρ είναι πιο νόστιμη και πιο βελούδινη

Παναγιώτης είπε...

Δοκιμάστε μπεσαμέλ με αυγά και κεφαλοτύρι... αν σας αρέσει να είναι ποιο αλμυρή .

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!