Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ : ΗΑΜΟΝ ΚΑΙ ΤΑΠΑΣ,ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΕΛΛΙΑ

Την ισπανική κουζίνα δεν τη βρίσκει κανείς στα εστιατόρια, την απολαμβάνει στο σπίτι. Είναι η κουζίνα των αγροτών, απλή, με βάση το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, την κόκκινη καυτερή πιπερίτσα και κάποια αρωματικά βότανα, όπως ο βασιλικός  η ο μαϊντανός.
   

 
Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με τη χώρα, η οποία συστάθηκε το 15ο αιώνα, διατηρώντας τις τοπικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητές της. Δέχτηκε επιρροές απ’ το μεσογειακό πολιτισμό που έφεραν οι Φοίνικες, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, αλλά κυρίως απ’ τους Άραβες, οι οποίοι, ως γνωστόν, ήταν επί 8 αιώνες οι κυρίαρχοι της χώρας.
Παραδοσιακά, οι Ισπανοί, πριν κάτσουν στο τραπέζι, «τρώνε μεζεδάκια» (στα ισπανικά “picore”), προτιμώντας κάποιο απεριτίφ, για να ανοίξει η όρεξη. Οι ώρες του φαγητού επηρεάζονται απ’ αυτή τη συνήθεια. Το μεσημεριανό δε σερβίρεται πριν από τις 2.00 και σπάνια δειπνούν πριν από τις 10.00 το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα δεν είναι λίγες οι φορές που ξεφεύγουν μία επιπλέον ώρα από το πρόγραμμα και πολύ συχνά κάθονται στο τραπέζι γύρω στα μεσάνυχτα!
Οι Ισπανοί δεν εγκαταλείπουν το τραπέζι μόλις τελειώσουν το γεύμα τους. Αντιθέτως, παρατείνουν την ευχαρίστηση να κάθονται με παρέα στο τραπέζι (στα ισπανικά “sobre mesa”) πίνοντας καφέ ή ένα χωνευτικό ποτό και ανάβοντας ένα πούρο...
Λέγεται χαρακτηριστικά ότι το να σηκωθείς και να φύγεις απ’ το τραπέζι ισοδυναμεί με διακοπή σχέσεων, σαν να λες ότι δε θες πια μαζί τους κουβέντες. Στην Ισπανία η κουβεντούλα είναι θεσμός! Κανείς Ισπανός, μεγάλος ή μικρός, δε θα ‘χανε την ευκαιρία για ψιλή κουβεντούλα (στα ισπανικά “tertulia”) με τους φίλους, με ένα ποτήρι ποτό στο χέρι, μέσα σε ένα καφέ, με κύριο αντικείμενο συζήτησης φυσικά την ανάγκη «να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο»!
    
Τα “tapas” έχουν γίνει πολύ της μόδας σε όλο τον κόσμο, χάρη στα φημισμένα πλέον «τάπας μπαρ». Οι διάσημες αυτές μπουκίτσες είναι πραγματική απόλαυση! Η ιστορία αποδίδει στα τάπας (η λέξη σημαίνει «καπάκι» στα ισπανικά) βασιλική καταγωγή. Ένας βασιλιάς της Ισπανίας σταμάτησε μια μέρα σε ένα διάσημο πανδοχείο της εποχής, όπου του προσέφεραν ένα ποτήρι κρασί, πάνω στο οποίο είχαν τοποθετήσει ένα μικρό πιατάκι με μια μπουκιά φαί. Κι αυτό για να εμποδίσουν τις πολυάριθμες μύγες να πέσουν μέσα στο βασιλικό κύπελλο. Αυτό το ιδιαίτερο σερβίρισμα άρεσε στο βασιλιά, ο οποίος από εκείνη τη στιγμή απαιτούσε πλέον μπουκίτσες «καπάκια» να συνοδεύουν το κρασί του!
     
Το “jamón ibérico” αποτελεί πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης. Το υλικό το δίνει μια ράτσα σκούρων χοίρων που ζει στην Extremadura. Δεν πρέπει να συγχέεται με το “jamón serrano” που είναι το αντίστοιχο του γνωστού μας χωριάτικου ζαμπόν από λευκό χοιρινό. Το “jamón ibérico” είναι ακριβό και εξαιρετικής ποιότητας. Έπειτα από 8 μήνες ξήρανσης, αφήνεται να ωριμάσει για άλλους 18. Κόβεται σε φέτες με τη βοήθεια ενός μαχαιριού με μακριά, λεπτή λάμα και δένει άριστα με ένα ποτήρι ξηρό ισπανικό κρασί.     
Στην Ισπανία, υπάρχουν πολλά είδη καυτερών «τσίλι» και παραδοσιακής πιπεριάς που καταναλώνονται ωμές, σε σκόνη ή σαν καρυκεύματα στα αλλαντικά, όπως το σαλάμι “chorizo” (ανδαλουσιανό σαλάμι με κόκκινη καυτερή πιπεριά), το λουκάνικο “sobresada” (χοιρινά λουκάνικα των Βαλεαρίδων με καυτερή πιπεριά) ή το λουκάνικο “chistorra” (ποικιλία έντονα πικάντικου λουκάνικου της Ναβάρρας) κλπ.
   

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η Ισπανική κουζίνα φημίζεται για τα πλούσια συστατικά της και τις υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Το τυπικό πιάτο της Ισπανίας είναι η Παέλλια (ρύζι με θαλασσινά και ψάρια).
Στην Καταλονία ξεχωρίζουν τα βραστό κατσαρόλας, τα λουκάνικα, τυριά και διάφορες ποικιλίες όπως σάλτσες (ALl-OLI). Η Ανδαλουσία φημίζεται για τα τηγανιτά της και ιδιαίτερα το ψάρι.
Επίσης το GAZPACHO, σούπα λαχανικών, σερβίρεται κρύα το καλοκαίρι. Η κεντρική Ισπανία είναι γνωστή για τα ψητά κρέατα όπως το αρνάκι, το μοσχαράκι, το χοιρινό που αργοψήνεται σε ξύλινους φούρνους με εξαιρετική γεύση. 

ΠΟΤΑ 
Η Σαγκρία είναι το εθνικό ποτό της χώρας. Μαζί με την Γαλλία και την Ιταλία είναι οι πιο γνωστές χώρες παραγωγής κρασιού. Υπάρχουν πολλά είδη κρασιών τα οποία παράγονται σε 57 διαφορετικές περιοχές της χώρας. Τα πιο γνωστά κρασιά rης Ισπανίας είναι της περιοχής RIOJA, το CHERRY /JERREZ και η περίφημη σαμπάνια της Καταλονίας.


ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΕΛΛΙΑ
Είναι ένα παλαιό φαγητό που γεννήθηκε στην Λεβάντε της Ισπανίας. Τα βασικά υλικά είναι το κίτρινο ρύζι και η πάπρικα και η ανάμειξη κρέατος, ψαρικών και λαχανικών. Για το λόγο αυτό, μπορείτε να βρείτε την παέλλια σε πάρα πολλές εκδοχές, με υλικά διαφορετικά.. 
Η ισπανική παέλια είναι ίσως το φαγητό που θα έπρεπε κάθε άνδρας που αγαπάει, να μαγειρεύει στην καλή του, αφού η λέξη paella προκύπτει από το por ella που σημαίνει «για εκείνη»..

Υλικά (6-8 μερίδες) :

Λίγα φύλλα βασιλικού 
αλάτι & πιπέρι 
1 ποτηράκι κονιάκ 
λίγες ίνες σαφράν 
1 ποτηράκι ρύζι arborio 
5 γαρίδες 
5 μύδια 
1 φιλέτο ξιφία κομμένο σε κύβους 
1/2 κιλό χοίρινο κομμένο σε κύβους 
1/2 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κύβους 
1 κουταλάκι πουρέ σκόρδου 
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο 
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

Εκτέλεση:

1. Βράζουμε σε νερό για 3 λεπτά το ρύζι ίσα που να μαλακώσει. Το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη.
2. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και προθέτουμε σταδιακά το χοιρινό, το κοτόπουλο, τον ξιφία, τα μύδια, τις γαρίδες. Πασπαλίζουμε με λίγο σαφράν και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το ρύζι.
3. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Μπορούμε να σερβίρουμε, γαρνίροντας με το κέλυφος των μυδιών ή τα κεφάλια από τις γαρίδες αλλά και με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ AKOMA ΚΑΛΥΤΕΡΑ .
ΡΕΝΑ Κ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!